ΡΟΒΙΝΙ (ΚΡΟΑΤΙΑ)

 


Στα πλαίσια του οδικού μας ταξιδιού στην Βενετία για να ζήσουμε την ατμόσφαιρα του καρναβαλιού του 2024, ήταν η στάση μας στο Ρόβινι. 

 Βρίσκεται στην χερσόνησο Ίστρια της Κροατίας, έχει πληθυσμό περίπου 15.000 κατοίκους και είναι γνωστός  τουριστικός προορισμός που συνδυάζει φύση, ωραίες παραλίες και γραφικά στενά. 

Απόλυτα μεσαιωνική πόλη, στην οποία απαγορεύεται η κίνηση των αυτοκινήτων, βρίσκεται στην λίστα των πολιτιστικών μνημείων της UNESCO από το 1963 και ο τουρισμός αποτελεί την βάση της οικονομίας του. 

Πριν καταληφθεί από τους Ρωμαίους, ήταν οικισμός Ιλλυρίων. Δημιουργήθηκε το 1763 όταν το νησί στο οποίο είναι κτισμένο ενώθηκε με την στεριά. Αποτέλεσε τμήμα της Δημοκρατίας της Βενετίας, εξ ου και η μπαρόκ αρχιτεκτονική του.

Σημαντικότερα αξιοθέατα του είναι :

Η Βασιλική της Αγίας Ευθυμίας, που κτίστηκε μεταξύ 1725 και 1736, με όμορφη θέα προς την πόλη και το λιμάνι. Εντυπωσιακό το 60 μέτρων καμπαναριό, με το άγαλμα της Αγίας Ευθυμίας στην κορυφή του.  

 Επίσης ο  Πύργος του Ρολογιού, το Δημαρχείο, το μοναστήρι των Φραγκισκανών, η αψίδα Balbi (1680), η εκκλησία της Μητέρας του Ελέους (1487).

Η πόλη ήταν όπως περίπου την είχα φανταστεί. Αρκετά ερημική, επειδή είναι καλοκαιρινός κυρίως προορισμός, λίγοι επισκέπτες να κάνουν βόλτα στο λιμάνι της πόλης, ελάχιστα καταστήματα ανοικτά. Και ήταν αυτό ακριβώς που ήλπιζα να απολαύσουμε! Μια χειμερινή εικόνα, με λίγο κρύο, πολλή ησυχία, φωνές γλάρων, πολλά σκάφη και την προσμονή του καλοκαιριού να αιωρείται, χωρίς όμως η τωρινή της  νοσταλγική εικόνα να χάνει κάτι από την γοητεία της.







 Κάναμε βόλτες στην πιο γνωστή οδό, την Grisia str. και στο λιμάνι, χαθήκαμε στα γραφικά στενά, ανεβήκαμε στον ναό της Αγίας Ευθυμίας την ώρα που έδυε ο ήλιος και καταλήξαμε σε ένα όμορφο εστιατόριο στο πιο κεντρικό σημείο του λιμανιού, για τι άλλο, για pizza 🍕, μια που η όλη ατμόσφαιρα της πόλης δεν ξεχώριζε από αυτή της Ιταλίας ! Ακόμη και οι επιγραφές είναι στα ιταλικά. Αν βρεθείτε το καλοκαίρι εκεί επισκεφθείτε την Konoba Pizzeria Harlekin.

 Για διαμονή επιλέξαμε τα Noemi's Rooms, 4 stars,  όπου το τουριστικό γραφείο μας πήγε με ηλεκτρικό μικρό αυτοκίνητο. Το κατάλυμα βρίσκεται σε μικροσκοπικό στενό και ίσως τότε είμαστε  οι μόνοι ένοικοι του...



(Η συνέχεια στην μοναδική Βενετία)



Δεν υπάρχουν σχόλια: