ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΗ, ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ και άλλα πολλά...Η προετοιμασία


 Αύγουστος 2016.

 Βασικός στόχος αυτού του ταξιδιού ήταν η Ιρλανδία. Όμως υπήρχαν και λίγα ακόμη ενδιαφέροντα σημεία που δεν είχαμε επισκεφτεί στην Ευρώπη, όπου επί δεκαετίες.... στριφογυρίζαμε.  Οπότε γιατί να μην τα βλέπαμε όλα μαζί?
  Ούτως ή άλλως τα μεγάλα σε διάρκεια ταξίδια είναι κάτι συνηθισμένο για εμάς...

   Για να τα περιλάβουμε όμως όλα στο ταξίδι, έπρεπε να ήταν  εν μέρει οδικό.   Στο αυτοκίνητο μας έχουμε εγκαταστήσει από χρόνια σύστημα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, πράγμα που έχει κάνει τα πολυήμερα οδικά μας ταξίδια ακόμη πιο οικονομικά.

  Κατέστρωσα το δρομολόγιο. Με το δικό μας αυτοκίνητο μέχρι την Lille της Γαλλίας, μετά με το απίστευτα εξυπηρετικό τρένο Eurostar μέχρι το Λονδίνο και τέλος με τρένο της Virgin Trains μέχρι το Holyhead και από εκεί με φέρρυ της Irish Ferries μέχρι το Δουβλίνο. Επιστροφή με τον ίδιο τρόπο, παραλαβή του αυτοκινήτου μας και διαδρομή μέχρι την Ελλάδα, με άλλες βέβαια στάσεις.

     Το ταξίδι  των 21 ημερών προγραμματίστηκε για τις αρχές Αυγούστου 2016. Η προετοιμασία διήρκεσε τρεις μήνες περίπου.

   Άρχισα με τις κρατήσεις των ξενοδοχείων, που τις έκανα από τον Ιανουάριο, αφού οι τιμές των ξενοδοχείων τον Αύγουστο, ειδικά στην Ιρλανδία, στην Βρετάνη και στην Νορμανδία είναι υψηλές.
   Επέλεξα κυρίως διαμερίσματα,  οικονομικά, αλλά αξιοπρεπτέστατα,  κεντρικά, με καλές συστάσεις στο διαδίκτυο, ασφαλή, κοντά στο μετρό ή στα άλλα σημεία μεταφοράς.

   Οι διανυκτερεύσεις μας ήταν σε: Βελιγράδι, Zemun (1) (Σερβία) , Τεργέστη (1) και Bergamo (2)  (Ιταλία), Annecy (1), Amboise (1), St.Malo (1) και Honfleur (1) (Γαλλία), Λονδίνο (1) (Αγγλία), Δουβλίνο (4) (Ιρλανδία), Λονδίνο (1),   Γάνδη (1) (Βέλγιο), Φρανκφούρτη (1) και  Passau (1)(Γερμανία), Sopron (2) (Ουγγαρία), με μια μικρή επίσκεψη στην Αυστρία και Paracin (1) (Σερβία).
   Από το Δουβλίνο, με ολοήμερες εξορμήσεις, θα επισκεπτόμαστε επίσης αλλες περιοχές της λεγόμενης Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, αλλά και κάποια σημεία της Βόρειας Ιρλανδίας (Ηνωμένο Βασίλειο).

 Τα εισιτήρια του Eurostar τα εξέδωσα διαδικτυακά στον επίσημο ιστότοπο. Οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα με την ημέρα αναχώρησης και την ώρα του δρομολογίου. Αυτό απαιτεί κάποια μικρή έρευνα και παρακολούθηση των τιμών.
https://www.eurostar.com/rw-en/?

  Το ίδιο έκανα και για τα εισιτήρια των τρένων εντός Βρετανίας, από και προς το Λονδίνο, που κατάφερα να τα βγάλω σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, εκμεταλλευόμενη μια πολύ καλή προσφορά,  αφού παρακολούθησα επί μέρες το σχετικό site.
https://www.virgintrains.co.uk

Τα εισιτήρια των Irish Ferries, προς και από το Δουβλίνο τα έβγαλα διαδικτυακά σε εξαιρετική επίσης τιμή, αφού και αυτή η εταιρεία έκανε συχνά προσφορές. Υπάρχει η δυνατότητα αγοράς συνολικού πακέτου τρένου και φέρρυ, σε καλή τιμή, αλλά εγω τα έβγαλα ξεχωριστά γιατί έτσι ήταν φθηνότερα, αφού εκμεταλλεύτηκα τις προσφορές και των δύο εταιρειών. https://www.irishferries.com/uk-en/to-ireland-from-britain

 Αυτό που με απασχόλησε αρκετά ήταν να βρω parking στη Lille, όπου θα αφήναμε το αυτοκίνητο μας για μια εβδομάδα περίπου. Το parking του σιδηροδρομικού σταθμού του Eurostar είναι πολύ βολικό, αλλά και πολύ ακριβό. Ψάχνοντας επί ημέρες στα σχετικά sites, ανακαλυψα το ανοικτό φυλασσόμενο parking ... νοσοκομείου, που εκμεταλλεύεται τον χώρο του, νοικιάζοντας τον σε επισκέπτες, αλλά και σε μη επισκέπτες, που  απλά θέλουν να παρκάρουν το αυτοκίνητο τους στην περιοχή.
 Αρχικά είχα επιλέξει το Calais, ως κοντινότερο προς το στενό της Μαγχης σημείο αναχώρησης με το Eurostar, αλλά ο σταθμός είναι εκτός πόλης και μακριά από τα parkings, εξ άλλου η περιοχή ήταν σε μεγάλο αναβρασμό εκείνες της ημέρες, λόγω συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, που επεδίωκαν να περάσουν στην άλλη πλευρά της Μάγχης.
 Στο αυτοκίνητο θα αφήναμε τις μεγάλες αποσκευές και θα συνεχίζαμε πιο .. ελαφρείς με τα μεσαία σακίδια μας.
 Τελευταία φροντίδα η έκδοση διαδικτυακά των vouchers των εκδρομών στην Ιρλανδία από το εξαιρετικό ταξιδιωτικό γραφείο https://wildrovertours.com και των εισιτηρίων για το μουσείο Guinness στο Δουβλίνο.https://www.guinness-storehouse.com/en/tickets


 Και το ταξίδι μας άρχιζε....

  👌Το συνολικό κόστος του ταξιδιού των 21 ημερών σε οκτώ (!) χώρες ανήλθε μόνο σε 1.400 ευρώ κατ'  άτομο, με διαμονή σε καταλύματα κυρίως τριών και λίγων τεσσάρων αστέρων, β' θέσης εισιτήρια στα τρένα,  θέση στο σαλόνι των  ferries και με πλήρη διατροφή και μικροέξοδα. ☺

Δεν υπάρχουν σχόλια: