ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΗ, ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ και άλλα πολλά.Ημέρες 3η & 4η, Bergamo





    Στα ταξίδια μας, όταν ξυπνάμε νωρίς, δεν παραλείπουμε να κάνουμε μια πρωινή βόλτα στην πόλη που βρισκόμαστε. Συνήθως είναι πιο δροσερά (ειδικά όταν ταξιδεύουμε καλοκαίρι), έχει λιγότερο κόσμο στους δρόμους, κάνουμε καλύτερες φωτογραφικές λήψεις και έχουμε την (ψευδ)αίσθηση ότι η πόλη είναι όλη δική μας!

   'Eτσι περπατήσαμε και πάλι μέχρι το τέρμα του  μόλου Audace. Πρωινή αύρα, ήλιος λαμπρός, η θάλασσα αρυτίδωτη  και αυτή την φορά η πανοραμική θέα της Τεργέστης ήταν ακόμη πιο συναρπαστική.

   Επόμενος προορισμός, πάλι στην Ιταλία, σε απόσταση 379 χιλιομέτρων, το Bergamo, όπου θα μέναμε δύο ημέρες.
   Φθάσαμε νωρίς το μεσημέρι. Το κατάλυμα μας, διώροφο μεσαιωνικό σπίτι στα περίχωρα της πόλης. Κουκλίστικο και διακοσμημένο αποκλειστικά με  έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και αντικείμενα vintage, χαρακτηριστικό δείγμα της ιταλικής μοναδικής αισθητικής. Η είσοδος του ήταν σε μεσαιωνική περίκλειστη αυλή, όπου έβλεπαν οι είσοδοι και άλλων σπιτιών.


   Οι γείτονες μας καλωσόρισαν και η ιδιοκτήτρια κατέφθασε χαμογελαστή και άκρως εξυπηρετική. Το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας, εφοδιασμένα με τα πρώτα τρόφιμα. Όλα τέλεια. Για το αυτοκίνητό μας υπήρχε θέση  σε γειτονικό ελεύθερο parking,   

    Ξεκουραστήκαμε και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο. Το Bergamo έχει την πάνω μεσαιωνική πόλη (alta citta, όπου απαγορεύεται η κίνηση των αυτοκινήτων των επισκεπτών)  και την κάτω πόλη (citta bassa), αρκετά ενδιαφέρουσα και αυτή,  όπου μπορεί να παρκάρει κάποιος το αυτοκίνητό του σ΄   ένα από τα πολλά parkings, που υπάρχουν εκεί και ν΄ ανέβει με το τελεφερίκ (Funicolare) στην πάνω πόλη. Το αντίτιμο είναι φθηνό και εισιτήριο μπορείτε να  αγοράσετε από γειτονικά καφέ.
  Για τους ...γενναίους υπάρχουν και τα (πολλά) σκαλιά, που εμείς τα χρησιμοποιούσαμε μόνο στην κάθοδο.


  Από την πάνω πόλη η θέα είναι όμορφη.


    Απολαύστε το καλύτερο πανόραμα της πόλης από την Rocca di San Vigilio.

   Εντός των βενετικών τειχών, δρομάκια, εκκλησίες, μαγαζάκια κουκλίστικα, boutique hotels, λουλούδια παντού, ιδανικός τόπος για χαλαρές βόλτες, όπου μάτια και ουρανίσκος ευφραίνονται.  Ενθουσιάστηκα με τα γλυκά και κυρίως τους τεράστιους μπεζέδες.


Lobby ξενοδοχείου στην Alta Citta

















 Την άλλη ημέρα ο δρόμος μας ήταν πλέον γνωστός. Επαναλάβαμε τις βόλτες μας, πιο χαλαροί ακόμη, στην πάνω πόλη. Είδαμε τα:  Basilica di Santa Maria Maggiore,


Cappella Colleoni,




Museo Donizettiano, Museo di Scienze Naturali, Piazza Vecchia,


Accademia Carrara.

   Κάναμε βόλτες στα Βενετικά Τείχη




και στον Βοτανικό Κήπο.

    Μετά την μεσημεριανή σιέστα είπαμε να αφιερώσαμε λίγο χρόνο και στην κάτω πόλη.
 Και ενώ πλησιάζαμε με το αυτοκίνητο προς το κέντρο  άρχισε το πιο μεγάλο χαλάζι, που είδαμε ποτέ. Τεράστιες μπάλες πυροβολούσαν το καπό και την οροφή του αυτοκινήτου. Ορατότητα μηδενική. Βρήκαμε καταφύγιο στο πρώτο parking που βρήκαμε μπροστά μας. Ευτυχώς, το παλαίμαχο jeep μας έμεινε ανέπαφο.

    Τότε άρχισε ο  κατακλυσμός!  Οι ουρανοί άνοιξαν. Αστραπές, βροντές και  μια τόσο δυνατή βροχή, που από όλες τις εισόδους και εξόδους του parking έτρεχαν τεράστιες ποσότητες νερού.
   Αφού περιμέναμε να κόψει κάπως η βροχή, βγήκαμε στο δρόμο για να τριγυρίσουμε στην κάτω πόλη και να αγοράσουμε κάποιες προμήθειες. Για ψώνια, στην via XX Settembre.
     Βράδιασε και επιστρέψαμε στην γειτονιά μας.
 
   Φάγαμε και ετοιμάσαμε τα πράγματά μας. Την άλλη ημέρα μας περίμενε η εξ ίσου αγαπημένη μας Γαλλία...

  🌍Πληροφορίες για την πόλη
  https://theculturetrip.com/europe/italy/articles/the-top-10-things-to-do-and-see-in-bergamo/

  🏩Το κατάλυμα μας, Borghello 2Level Airport, 3 χλμ.  από την άνω πόλη, κοντά στο αεροδρόμιο      https://www.booking.com/hotel/it/borghello.el.html



Δεν υπάρχουν σχόλια: