ΚΡΑΚΟΒΙΑ (Από το Road Trip σε ΟΥΓΓΑΡΙΑ,ΠΟΛΩΝΙΑ και ΒΑΛΤΙΚΗ)


  Εγκαταλείψαμε το Κάουνας και την Λιθουανία (αφού υποσχεθήκαμε ότι θα την επισκεφθούμε και πάλι, μια και  είχαμε αφήσει ανεξερεύνητα σημαντικά κομμάτια της) και μετά από μία ακόμη διανυκτέρευση στη Βαρσοβία, φθάσαμε στην Κρακοβία.

 Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα και υπήρξε πρωτεύουσα του πολωνικού κράτους από το 1038 μέχρι το 1596.
  Παρά τις κατακτήσεις της και την θηριωδία και τις επιδρομές των ναζί, που υπέστη κατά τον Β΄Π.Π.,  έμεινε αλώβητη.

  Η καρδιά της πόλης χτυπά στην κεντρική της πλατεία (Rynek Glowny), μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με μήκος 200 μέτρα.


  Από εκεί αρχίσαμε και εμείς την εξερεύνηση της την πρώτη ημέρα της  παραμονής μας.
 Όλα τα κτίρια της πλατείας είναι ιστορικά.
   Κεντρικό κτίριο, που σήμερα είναι γεμάτο με καταστήματα σουβενίρ και ειδών λαϊκής τέχνης, η παλιά αγορά υφασμάτων.


  Στα βορειοανατολικά, το σημείο αναφοράς της πόλης, η εκκλησία St. Mary, με τους δύο πύργους της, απ΄όπου  ανά μια ώρα ακούγεται  σάλπισμα, τιμή στον σαλπιγκτή που έχασε την ζωή του από τους Τάταρους.


   Επίσης στην πλατεία βρίσκονται το μεγαλοπρεπές δημαρχείο του 15ου αιώνα και η μινιατούρα εκκλησία St Adalbert.



 Από την πλατεία ακολουθήσαμε τον λεγόμενο βασιλικό δρόμο για να καταλήξουμε στον λόφο του κάστρου της Βάβελ, στην αριστερή όχθη του Βιστούλα.
  Αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα από οχυρώσεις και διάφορα κτίρια, με σημαντικότερα το Βασιλικό Κάστρο και τον Καθεδρικό, αφιερωμένο στους αγίους Στάνισλας και Βένσεσλας.
  Πριν εγκαταλείψετε το λόφο επισκεφθείτε  την Σπηλιά του Δράκου. Μια ελικοειδής σκάλα θα σας οδηγήσει σε μια σπηλιά, όπου ένας φοβερός δράκες έτρωγε κατά τον λαϊκό θρύλο, ζώα και παρθένες.
 





   Την δεύτερη ημέρα επισκεφθήκαμε το Kazimierz, δηλαδή την εβραϊκή συνοικία.
   Σημαντικά κτίρια είναι η παλιά Συναγωγή του 15ου αιώνα και η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Εδώ κατά τον Β΄Π.Π. συγκεντρώθηκαν οι Εβραίοι της πόλης για να οδηγηθούν στην συνέχεια στα ναζιστικά στρατόπεδα της φρίκης.
  Το σημείο έγινε ευρέως γνωστή όταν  πραγματοποιήθηκαν εκεί τα γυρίσματα της ταινίας "Η λίστα του Σίντλερ".

  Το βράδυ η περιοχή κατακλύζεται από επισκέπτες που διασκεδάζουν στα πολλά εστιατόρια και μπαρ της περιοχής.
  Χαρακτηριστικές οι επιγραφές στις προσόψεις των καταστημάτων.







 Ολοκληρώστε την εξερεύνηση  της Κρακοβίας με επίσκεψη στο Εργοστάσιο του Σίντλερ και το Εθνικό Μουσείο.
  Κάντε βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με άμαξα, δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές στα  όμορφα στέκια της πόλης.


  Αν έχετε χρόνο (πιστεύω ότι τρεις-τέσσερις ημέρες είναι αρκετές) απομακρυνθείτε από την πόλη και όπως κάναμε και εμείς την τρίτη ημέρα της παραμονής μας, επισκεφθείτε τα αλατωρυχεία Wielizka, με κυριότερο αξιοθέατο την εκκλησία, φτιαγμένη από αλάτι.
 Θεωρώ ανθρώπινο καθήκον να αποτίσετε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και να επισκεφθείτε τα στρατόπεδα του Άουσβιτς και Μπιρκενάου, σε απόσταση 60 χλμ από την Κρακοβία.
 Τα είχα επισκεφθεί παλιότερα, ως φοιτήτρια και παρά τα χρόνια που πέρασαν η ανάμνηση είναι ακόμη έντονη και η εμπειρία τραυματική, συγκλονιστικη όμως και απαραίτητη η επίσκεψη για να μην επαναληφθεί ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.


 🏨Πρόταση για διαμονή:

https://www.booking.com/hotel/pl/krak-apartments.el.html

Με δύο διανυκτερεύσεις, μία στο ουγγρικό Szeged και μία στο σερβικό Nis, ολοκληρώθηκε και αυτό το πολυήμερο οδικό ταξίδι, ένα από το πιο σημαντικά που κάναμε στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: