ΜΑΡΙΜΠΟΡ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ

 


Με πληθυσμό 100.000 κατοίκους, το Μάριμπορ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, στα σύνορα με την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία.

 Αν και είναι μια όμορφη πόλη, με εξαιρετική αρχιτεκτονική των Αψβούργων και σε γραφική περιοχή, με αμπελώνες να βρίσκονται λίγο μακριά από το κέντρο της, δεν την επισκέπτονται πολλοί ταξιδιώτες.

 Αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1147 και απέκτησε ισχυρή παρουσία τον Μεσαίωνα, όταν κτίστηκε το φρούριο της για να προστατέψει την πόλη και την κοιλάδα του Drava από τις ουγγρικές επιθέσεις. Αναπτύχθηκε γύρω από τον ποταμό, όπου ιδρύθηκαν τα οινοποιεία από την εβραϊκή κοινότητα.

 Τον 14ο αιώνα κτίστηκαν τα τείχη της για την προστασία της από τους Τούρκους και τους Ούγγρους. Αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο.

 Κατά τον Β' Π.Π. καταστράφηκε μεγάλο τμήμα της . Αποτέλεσε τμήμα της παλιάς Γιουγκοσλαβίας και από το 1991 ανήκει στην αυτόνομη Σλοβενία.

 Σημαντικότερα αξιοθέατα:

 H Grajski Trg, μια από τις κεντρικές πλατείες της. Σ' αυτή βρίσκεται το κάστρο της πόλης, που κτίστηκε  τον 15ο αιώνα σε μπαρόκ στυλ. Στο κέντρο της βρίσκεται το άγαλμα του St. Florian. Στα πλάγια της πλατείας, ήδη στην Trg Svobode, εντυπωσιάζει το Μνημείο Απελευθέρωσης του Μάριμπορ, το οποίο οι ντόπιοι χαριτολογώντας το ονόμασαν Kojak.

 Η όμορφη Glavni Trg (Κεντρική Πλατεία), στην οποία βρίσκεται το αναγεννησιακού ρυθμού Δημαρχείο της πόλης. Στο κέντρο της υψώνεται η κολώνα Plague του 17ου αιώνα, με περίτεχνες διακοσμήσεις.

 Επιβάλλεται η επίσκεψη στα γραφικά στενά της παλιάς πόλης και τις υπόλοιπες πλατείες, με τα ιδιαίτερα καταστήματα και καφέ. Ωραιότερο καφέ της πόλης το Rooster Cofee.

 Απαραίτητη επίσης η επίσκεψη στην συνοικία Lent, όπου υπάρχει το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο, ηλικίας 400 ετών, που παράγει ακόμη σταφύλια και η βόλτα στις όχθες του ποταμού Drava, με την εντυπωσιακή γέφυρα Old Bridge. 












Πρόταση για διαμονή:

B & B Hotel Maribor 



Δεν υπάρχουν σχόλια: