ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ (Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι και Σαρτζα)


 


     Από την Αθήνα μ' ένα Βoeing 777 της Emirates Airlines και μετά από πτήση 4 ωρών, φθάσαμε στο "εξωφρενικό",  "προκλητικό" και απόλυτα επιτηδευμένο εμιράτο του  Ντουμπάι, που -αναμενόμενο- κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστατα διεθνή αεροδρόμια παγκοσμίως. 

 Ήταν πολύ αργά και πήγαμε αμέσως για ύπνο, αφού προηγουμένως πήραμε μια γεύση από τις εικόνες που μας περίμεναν τις επόμενες ημέρες. 

 Κατάφωτες λεωφόροι, ατέλειωτοι ουρανοξύστες, πολυτελή αυτοκίνητα και φυσικά κανένας πεζός! 

  Την επόμενη ημέρα ξεκινήσαμε την περιήγηση από το Zabeel Palace, επίσημη κατοικία του εμίρη του Ντουμπάι και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας. Κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960, φιλοξενεί εκδηλώσεις και υποδέχεται διάσημους επισκέπτες. Υπέροχο το πάρκο μπροστά από το παλάτι. 



Ακολούθησε το Frame, καινούργιο απόκτημα της πόλης,


μια τεράστια κορνίζα που διαχωρίζει το παλιό από το  νέο Ντουμπάι. 
  Στην συνέχεια πήγαμε στο ιστορικό κομμάτι της πόλης, την Μπαστάκια, στις όχθες του ποταμού Creek, όπου βρίσκονται παραδοσιακά κτίσματα και γραφικά δρομάκια, ένα αρχαίο φρούριο και το μουσείο της πόλης.




Από το Creek 


με παραδοσιακή βάρκα (άμπρα) 

περάσαμε  στην περιοχή Deira των σουκς χρυσού και μπαχαρικών, με τις γνωστές μεν σε μας εικόνες Αραβικών αγορών, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση, ποσότητα, πολυτέλεια και αφθονία. 








   Σ' ένα απαστράπτον κατάστημα βρίσκεται το μεγαλύτερο δακτυλίδι του κόσμου! 

      Μεσημεριανό φαγητό, με τις γνωστές ανατολίτικες γεύσεις και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, όπου στο λόμπυ μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. 

Μια ομάδα νεαρών φιλιππινέζων τραγουδούσαν χριστουγεννιάτικες μελωδίες! 

Ξεκούραση για λίγο και σειρά είχε μια νυκτερινή βολτα στο νυκτερινό και γιορταστικό Ντουμπάι. 

  Αρχή κάναμε από το πιο διάσημο σημείο της πόλης, το Down Town. 

  Εκατοντάδες κόσμου παρατηρούσαν τον χορό των εντυπωσιακών  συντριβανιών (Dubain Fontain)  μπροστά από το πολυτελές Dubai Mall. Μπορείτε να παρακολουθήσετε από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ το show που εκτελείται ανά μισή ώρα. 

Φωταγωγημένος, το στολίδι της πόλης, ο ψηλότερος πύργος του κόσμου, ο Burj Khalifa. Σε ύψος 828 μέτρων και στον 124ο όροφο, από το The Top η θέα είναι συναρπαστική. 









 Σημείο για όμορφες φωτογραφίες είναι ο εξωτερικός χώρος του  ξενοδοχείου Down Town Palace, 


όπως και λίγο πιο μακρυά το άγαλμα Wings of Mexico. Μην παραλείψετε να δείτε και την εντυπωσιακή Όπερα της πόλης. 

 Αφήνοντας το κέντρο κατευθυνθήκαμε προς το νησί του Φοίνικα και τις πολυτελείς κατοικίες των διάσημων που έχουν κτιστεί στα "φύλλα" του, με τελικό προορισμό το εντυπωσιακότατο Atlantis Hotel.

Και μετά την νυκτερινή βόλτα καταλήξαμε στο Madinat Jumeirah, ένα σύμπλεγμα ακριβών ξενοδοχείων, μπαρ, εστιατορίων και mall, σε αραβικό στυλ. Με τα κανάλια του θυμίζει  Βενετία της Ανατολής!

   Ήταν παραμονή Χριστουγέννων και ο χώρος είχε κατακλυστεί από ντόπιους, αλλά  κυρίως από  τουρίστες. Χορός, τραγούδι και ατελείωτο shopping, όπως απαιτεί το lifestyle των Εμιράτων. 


 Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στην όμορφη μαρίνα της πόλης, ένα σημείο που αξίζει να περιηγηθείτε. 


Ξανά στο Palm Island και αυτή την φορά με το απόλυτα αυτόματο, χωρίς οδηγό, monorail 


όπου μετά από μια όμορφη διαδρομή, θαυμάσαμε και πάλι το Atlantis Hotel. Όμοιο του υπάρχει και στις Μπαχάμες. 

Αφού σταματήσαμε και στο The Point, 

με ωραία θέα του Atlantis, κατευθυνθήκαμε προς το παραλιακό μέτωπο και το εμβληματικό και πασίγνωστο ξενοδοχείο, που θυμίζει ιστίο πλοίου,το  Burj Al Arab


 και καταλήξαμε για λίγη δροσιά, αφού -αν και Δεκέμβριος το θερμόμετρο άγγιζε τους 27 βαθμούς Κελσίου- στο νέο hot spot της πόλης, την παραλία La Mer. 




Σύντομη στάση στο Dubai Mall για το ενυδρείο




  και τον "καταρράκτη" του


και σειρά είχε η Expo 2020, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μεγαλειώδης έκθεση. Αν βρεθείτε στην πόλη μέχρι και  το Μάρτιο της φετινής χρονιάς, μην την χάσετε! Απαιτούνται αρκετές ώρες, μάλλον ημέρες για να δει κάποιος τα ενδιαφέροντα περίπτερα λόγω των μεγάλων ουρών. 

Προτιμήσαμε να δούμε πολλά από αυτά, αλλά μόνον εξωτερικά, για να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική τους.

 Ξεχωρίσαμε αυτά των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ν. Κορέας, της Ιαπωνίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σίγουρα θα ανακαλύψετε και εσείς τα αγαπημένα σας. Η έκθεση επρόκειτο να ανοίξει τις πύλες της το 2020, αλλά λόγω της πανδημίας, αυτό έγινε το φθινόπωρο του 2021.

















Σύντομη νυκτερινή βόλτα και δείπνο στην μαρίνα  έκλεισαν την γεμάτη εντυπώσεις ημέρα. 


   Η επόμενη ημέρα ήταν πιο χαλαρή.  Επίσκεψη στο Miracle Garden, όπου κάθε μέρα τα λουλούδια ελέγχονται και αντικαθίστανται τα μαραμένα. Ιδανικό σημείο αν ταξιδεύετε με παιδιά. Αν έχετε χρόνο, πάτε και στον γειτονικό κήπο με τις πεταλούδες. 










Το μεσημέρι επιβιβαστήκαμε σε θηριώδες τζιπ 😆 και ξεκινήσαμε για το γειτονικό εμιράτο της Sharjah. Σύντομη στάση σε χώρο για βόλτες με buggy, καμήλες και λοιπά και κατάληξη  στους ρόδινους αμμόλοφους, πανέμορφους το ηλιοβασίλεμα. 






   Εκεί οι έμπειροι οδηγοί κάνουν επίδειξη της δεξιοτεχνίας τους και το ανεβοκατέβασμα στους αμμόλοφους μπορεί ν' αποδειχθεί αστείο, συναρπαστικό, αλλά και λίγο 😉τρομακτικό. Για το τέλος δείπνο  (μπάρμπεκιου) και show, κατά τα Αραβικά πρότυπα (φωτιές, καμήλες, χένα, τοπικοί χοροί, κλπ) και επιστροφή για τον βραδινό μας ύπνο στο Ντουμπάι. 


Την άλλη ημέρα αφήσαμε το "κραυγάζον πλούτο και αφθονία" Ντουμπάι και μετά από διαδρομή 2 περίπου ωρών φθάσαμε στην γειτονική ήρεμη δύναμη, στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι. Απείρως πιο πλούσιο, αλλά και πιο εκλεπτυσμένο, που δεν διαφημίζει καθόλου την ευημερία του. 

 Πιο χαμηλά κτίρια, περισσότερο πράσινο και φυσικά και εδώ ο πλούτος εμφανέστατος μεν, αλλά λιγότερο επιδεικνυόμενος.... 

   Πρώτη στάση το πανέμορφο, κατάλευκο τέμενος του Sheikh Zayed, το μεγαλύτερο της χώρας. Η κατασκευή του, με διάφορες αρχιτεκτονικές επιρροές και με υλικά που μεταφέρθηκαν από διάφορες χώρες του κόσμου, άρχισε το 1996 και τελείωσε το 2007, το κόστος δε ήταν 545 εκατομμύρια δολάρια. 

   Η επίσκεψη ήταν σύντομη και δεν την απόλαυσα όσο ήθελα, κυρίως λόγω "φωτογραφικών" δεσμεύσεων. Φωτογραφίζεις σε συγκεκριμένα μόνο σημεία για να μην εμποδίζεις τις ουρές των επισκεπτών. Ο ενδυματολογικός κώδικας είναι πολύ αυστηρός και κυρίως τηρείται κατά γράμμα. Μακρύ φόρεμα ή φαρδύ παντελόνι  και  μακρυά, φαρδιά μπλούζα που να μην διαγράφουν το σώμα (καρποί και αστράγαλοι καλυμμένοι) για τις γυναίκες και παντελόνι μακρύ, όχι πάνω από το γόνατο, για τους άντρες, αλλιώς σε περιμένει η έξοδος! Εντυπωσιακότατα, το τεράστιο χαλί στην κυρίως αίθουσα προσευχής, που θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο, βάρους 35 τόνων και με πάνω από δύο δις κόμβους, οι περίτεχνες  επενδύσεις και οι κολώνες, οι 4 μιναρέδες, ο 24 καρατίων πολυέλαιος, το εξωτερικό δάπεδο από μωσαϊκό σε σχέδιο λουλουδιών στην έκτασης 17.000 τ.μ. αυλή. 










  Συνεχίσαμε με το Heritage Village, αντίγραφο παραδοσιακού βεδουίνικου χωριού και την καταπληκτική του παραλία (θα μου μείνει το απωθημένο ότι δεν βούτηξα λόγω έλλειψης χρόνου......) 





το Marina Mall και λίγο πιο μακριά το ιδιαίτερο Fairmont Hotel. 


 Και βέβαια το μεγαλειώδες ξενοδοχείο Emirates Palace, με την ιδιωτική του παραλία, τα αμύθητης πολυτέλειας και αστρονομικής τιμής δωμάτια του, τους εντυπωσιακούς κοινόχρηστους  χώρους του, το ΑΤΜ, όπου άκουσα ότι μπορείς ν' αγοράσεις μικρούς ράβδους χρυσού και τον καφέ, με τα ρινίσματα χρυσού 23 καρατίων, που σερβίρεται στα σαλόνια του αντί αδρού αντιτίμου ! 



 
   Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο πιο σημαντικό μουσείο της Μέσης Ανατολής, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι. Αποτέλεσμα της συνεργασίας των ΗΑΕ και της Γαλλίας,  βρίσκεται στο νησί Saadiyat, άνοιξε τις πύλες του το  2017 και διαθέτει στην μόνιμη έκθεση του 12 γκαλερί, με εκθέματα από την νεολιθική εποχή μέχρι και σήμερα, από αρχαία αιγυπτιακά αγάλματα έως και  πίνακες του Πικάσσο. Εντυπωσιακή η εξωτερική  όψη του, με την μοναδική του αρχιτεκτονική, όπου κυριαρχεί ο σιδερένιος θόλος, που επιτρέπει το φως να τον διαπερνά μέσα από μικρά ανοίγματα σε σχήμα αστεριού. 






















Συνεχίσαμε με το προεδρικό παλάτι, Qasr Al. Watan, που άνοιξε τις πύλες του το 2019 και χρησιμοποιείται μόνο για επίσημες τελετές και διεθνείς συναντήσεις. Όλα είναι καλυμμένα με χρυσό και μωσαϊκά, με το δωμάτιο δώρων από  επίσημους επισκέπτες -αξιωματούχους άλλων κρατών- και την βιβλιοθήκη να κλέβουν τις εντυπώσεις. 









      Κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο, ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Formula 1 Grand Prix, στο νησί Yas, όπου κάποιος μπορεί να επισκεφθεί δωρεάν (δύο ημέρες μόνον της εβδομάδας) το διάσημο circuit και να δοκιμάσει εμπειρίες οδήγησης. 

 Συνεχίσαμε με το γειτονικό  θεματικό πάρκο της Ferrari World, που είναι αφιερωμένο στην μυθική αυτοκινητοβιομηχανία, διαθέτει συλλογή αυτοκινήτων της ομώνυμης μάρκας από το 1947 και  το ταχύτερο roller coaster του κόσμου, γι ' αυτούς που αναζητούν την αδρεναλίνη. 
  Ιδανικό για παιδιά με οικογένειες, όπως και το θεματικό πάρκο Warner Bros World, με τους διάσημους εικονικούς χαρακτήρες των κινούμενων σχεδίων. 




   Κατά την δύση του ήλιου απολαύσαμε  την καλύτερη θέα του τεμένους του σεΐχη Zayed, από το πάρκο Wahat Al Karama, ιδανικό σημείο για φωτογραφίες. 


    Το τελευταίο βράδυ έκλεισε με βόλτες στο πιο κομψό Mall των Εμιράτων, το Galleria Mall, όπου νεαρές ντυμένες με την μαύρη συνήθως, πλην πολυτελή, αμπάγια και τα επώνυμα αξεσουάρ, επιδιδόταν σε ανελέητο shopping περιδιαβαίνοντας στους απαστράπτοντες διαδρόμους με τα καταστήματα των διάσημων οίκων μόδας όλου του κόσμου. 




    Προτάσεις για διαμονή :
  DUBAI: Pullman Jumeirah Lake Towers 5*



  ABU DHABI : Park Rotana 5*

Τελικες σκέψεις: Ομολογώ ότι τα Εμιράτα δεν είχαν ποτέ προτεραιότητα στα ταξιδιωτικά μας πλάνα, για τον επιπλέον λόγο ότι είχαμε πάρει και μια μικρή γεύση τους σε δύο προηγούμενες σύντομες επισκέψεις μας. 
  Αποφασίσαμε το ταξίδι λόγω της ασφάλειας που παρέχουν στην covid εποχή.
 Όμως αποζημιωθήκαμε από τις αρκετά ενδιαφέρουσες εμπειρίες που μας παρείχαν ενός κόσμου πολύ μακρυά από την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου παγκοσμίως. 
  Επιπλέον λόγω της  μεγάλης οικονομικής ευμάρειας έχουν την δυνατότητα να κατασκευάζουν κομψά πλέον σύγχρονα αρχιτεκτονήματα, έργα διάσημων δημιουργών ανά τον κόσμο, αφήνοντας πίσω το ελαφρώς κιτς παρελθόν τους...... 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: