ΚΑΜΠΟΤΖΗ (ΣΙΕΜ ΡΙΠ)

 


 Η Καμπότζη και συγκεκριμένα το Siem Reap ήταν το κομμάτι του ταξιδιού που περίμενα με ανυπομονησία. 

 Από την Μπαγκόγκ, με το εξαιρετικό πρακτορείο Giant Ibis και με το άνετο και  πολυτελές λεωφορείο του, μετά από διαδρομή 6-7 ωρών και μετά την διαδικασία έκδοσης βίζας και διέλευσης των συνόρων, βρεθήκαμε στο όμορφο, καθαρό και περιποιημένο Siem Reap και στο κεντρικό  ξενοδοχείο μας.

 Από το δωμάτιο μας  είχαμε την θέα της  πισίνας, περικυκλωμένης από έναν τροπικό κήπο. 

 Η βροχή δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή της, αλλά καθόλου δεν μας απασχολούσε, αφού το μυαλό μας ήταν στην επόμενη ημέρα και σε όσο καταπληκτικά μας περίμεναν. Φάγαμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, αφού η βροχή μας εμπόδισε να πάμε στην διάσημη Pub street. 

 Μύθοι, θρύλοι, έρωτες, πάθη, πόλεμοι, σφαγές, εγκλήματα και γενοκτονίες, όλα  ανάκατα  με ουράνιες νύφες και αχόρταγες θηριώδεις ρίζες που καταβροχθίζουν τους μυστηριακούς ναούς, μπλεκόταν στο μυαλό μου πριν βυθιστώ στον βαθύ από την κούραση ύπνο. 

 Έφθασε λοιπόν η μέρα που θα βλέπαμε τους περίφημους ναούς της περιοχής, που αποτελούν το μεγαλύτερο σε έκταση λατρευτικό συγκρότημα στον κόσμο. 

Ο οδηγός με το tuk tuk του και ο προσωπικός ξεναγός μας περίμεναν στο lobby  του ξενοδοχείου. 

 Μετά από μερικά χιλιόμετρα βρεθήκαμε στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων. Ο σύγχρονος χώρος  και η εξυπηρέτηση των υπαλλήλων μας εξέπληξε. Τα εισιτήρια είχαν τυπωμένες τις φωτογραφίες μας!

 Αφού διασχίσαμε μια ατελείωτη γέφυρα, μακρύτερη λένε από αυτή του Τάμεση, η οποία μεγάλωσε την προσμονή μας, αντικρύσαμε το Angkor Wat! 

Ε ναι άξιζε αυτό το μεγάλο ταξίδι μόνο γι' αυτό! 

Αρχίσαμε την περιήγηση, χρησιμοποιώντας κατά διαστήματα και το tuk tuk μας. 

Ο ξεναγός είχε ενθουσιαστεί που φωτογράφιζα με κάμερα και όχι με κινητό και μας πήγαινε σε όλα τα φωτογενή σημεία, προς μεγάλη μου χαρά! 

Είδαμε πολλά τμήματα  του ιστορικού πάρκου, που και μόνο του σου προκαλεί ευφορία. Καταπράσινο, με τροπικά δέντρα και φυτά, με λίμνες, μια ακόμη ζούγκλα από τις πολλές που είδαμε στο ταξίδι μας. 

Οι πιο σημαντικοί ναοί στο Siem Reap:

1.Το Angkor Wat

Καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1992, είναι ο πιο εμβληματικός ναός του Siem Reap. Βρίσκεται μέσα στο εκτεταμένο αρχαιολογικό πάρκο Angkor, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα και αφιερώθηκε στον  Vishnu (μια ινδουιστική θεότητα) και, σύμφωνα με τους μελετητές, χρησίμευσε ως ταφικός ναός για τον βασιλιά Suryavarman II.

Σήμερα, μπορεί ο επισκέπτης ακόμα να δεί πέντε  πύργους σαν λωτούς που έχουν ύψος 65 μέτρων και 2.000 πέτρινα γλυπτά των Αψαρών (ουράνιων χορευτών). 

Είναι εκπληκτικό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά η ανατολή του ηλίου είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας για να φωτογραφίσει κάποιος αυτόν τον μεγαλοπρεπή ναό.

2. Το Angkor Thom ή Big Angkor  

Κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Jayavarman VII (1181-1219) ως η τελευταία πρωτεύουσα της εποχής Angkorian. 

 Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση τοποθεσία στο Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor, έχει πέντε πύλες ύψους 20 μέτρων που περιβάλλουν το Angkor Thom, με περίπλοκα πέτρινα γλυπτά ελεφάντων και το Bodhisattva Avalokiteshvara με τέσσερα πρόσωπα, ενώ τα μονοπάτια που οδηγούν στις πύλες πλαισιώνονται με 108 αγάλματα θεών και δαιμόνων.

Αξιοσημείωτοι ναοί που βρέθηκαν στο Angkor Thom περιλαμβάνουν τον ναό Ba Yon, το Terrace of the Elephants και τον ναο Ta Prohm.

3.Ba Yon 

Διαθέτει περίπου 50 πέτρινους πύργους με περίτεχνα σκαλισμένους με τα τέσσερα πρόσωπα του Bodhisattva Avalokiteshvara στα περισσότερα από αυτά. Βρίσκεται στη μέση του Άνγκορ Τομ, χτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα για να χρησιμεύσει ως ο επίσημος κρατικός ναός του Βουδιστή Βασιλιά της Μαχαγιάνα, Τζαγιαβαρμάν Ζ'.

Έχοντας μια γαλήνια έκφραση, τα πέτρινα γλυπτά είναι εύκολα οι πιο αναγνωρίσιμες κατασκευές του αρχαίου Βασιλείου των Χμερ, με καθένα από τα πρόσωπα να έχει ύψος 4 μέτρα και να προσανατολίζεται προς τα 4 βασικά σημεία. Ο ναός Ba Yon πλαισιώνεται επίσης από δυο μακρείς τοίχους με περίπλοκες ανάγλυφες σκηνές από πεδία μάχης, αγορές, θρησκευτικές τελετουργίες και κοκορομαχίες.

4. Ta Prohm Temple 

 Κέρδισε διεθνή αναγνώριση αφού εμφανίστηκε στην ταινία Tomb Raider εμπνευσμένη από βιντεοπαιχνίδια. 

Αυτό το ήσυχο μοναστήρι χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα από τον βασιλιά Jayavarman VII στην μνήμη  της μητέρας του. Εξοπλισμένο με 600 δωμάτια, αυλές και γκαλερί, πιστεύεται ότι στέγαζε έναν πληθυσμό άνω των 70.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αρχιερείς, μοναχοί, βοηθοί, χορευτές και εργάτες.

Τα ερείπια του ναού Ta Prohm περιτυλίγονται πλέον από τεράστια δέντρα και κρεμαστά αμπέλια, δίνοντας στους επισκέπτες την αίσθηση ότι ανακαλύπτουν έναν ναό χαμένο στη ζούγκλα. Ο ναός βρίσκεται περίπου 1 χλμ ανατολικά του Angkor Thom. 

  Μπορεί η εποχή των μουσώνων να μην ήταν η ιδανική για να ταξιδέψει κάποιος στην Νοτιοανατολική Ασία, όμως η φύση μας αντάμειψε. 

 Δεν θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα όταν βαδίζαμε ανάμεσα στις ρίζες των αρχαίων δέντρων και των μυστηριακών ναών.

  Ο μουντός καιρός, τα βαριά σύννεφα και η βροχή που ερχόταν, η υγρασία και τα καταπράσινα λόγω βροχών βρύα που κάλυπταν τους ναούς, έκαναν τον χώρο ονειρικό. 

5. Terrace of the Elephants 

 Βρίσκεται στο κέντρο του Angkor Thom, διαθέτει όμορφες ανάγλυφες σκηνές ελεφάντων και garudas, καθιστώντας το ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη στο Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor. Χρησιμοποιήθηκε από τον βασιλιά Jayavarman VII ως σκηνή  για δημόσιες τελετές στα τέλη του 12ου αιώνα και η εντυπωσιακή βεράντα έχει μήκος 300 μέτρα και ύψος 2,5 μέτρα.

Το βόρειο τμήμα της Ταράτσας των Ελεφάντων είναι διακοσμημένο με γλυπτά ενός αλόγου με πέντε κεφάλια, χορευτές Apsara και πολεμιστές Χμερ.























 Στο τέλος της  ξενάγησης επισκεφθήκαμε και την Νότια Πύλη του Angkor Thom.

 Αν δεν έβρεχε θα πηγαίναμε στο ποτάμι της πόλης και την αγορά σουβενίρ στην Kingd’s road και αν είχαμε χρόνο θα επισκεπτόμαστε την γειτονική λίμνη Tonle Sap. 

Το καλύτερο σημείο για να απολαύσει κανείς την δύση είναι ο ναός Phnom Bakheng. 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και την άλλη μέρα επιστρέψαμε στην Μπανγκόκ. 

Πρόταση για ξενοδοχείο στο Siem Reap 

  The Moon Residence and Spa 4*



Η συνέχεια στην Μαλαισία........ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: