ΜΑΛΑΙΣΙΑ (ΠΕΝΑΓΚ, ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ)



ΝΗΣΟΣ ΠΕΝΑΓΚ 

GEORGETOWN 

 Πρωτεύουσα του κρατιδίου Πενάνγκ, στα βορειοανατολικά του νησιού και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

  Ιδρύθηκε το 1786 από τον Φράνσις Λάιτ, ως  εμπορικό λιμάνι της  Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών.

Η Τζώρτζταουν ήταν ο πρώτος βρετανικός οικισμός στη Νοτιοανατολική ΑσίαΜαζί με την Σιγκαπούρη και την Μελάκκα, η Τζώρτζταουν αποτέλεσε τμήμα των οικισμών του πορθμού της Μελάκκα, οι οποίοι έγιναν αποικία του βρετανικού στέμματος το 1867. Καταλήφθηκε από την Ιαπωνία  κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π., πριν ανακτηθεί από τους Βρετανούς στο τέλος του πολέμου. Λίγο πριν από την ανεξαρτητοποίηση της Μαλάγιας από τους Βρετανούς το 1957, η Τζώρτζταουν απέκτησε το καθεστώς πόλης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β' , καθιστώντας την την πρώτη πόλη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Λόγω της ανάμειξης των διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών που έφτασαν στις ακτές της, η Τζώρτζταουν απέκτησε μια μεγάλη  ποικιλία αποικιακών και ασιατικών αρχιτεκτονικών στυλ.

 Έχει επίσης κερδίσει τη φήμη της ως γαστρονομική πρωτεύουσα της Μαλαισίας για το  ξεχωριστό και πανταχού παρόν street food. 

 Επιπλέον, η πόλη φιλοξενεί μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, όπως των Περάνακαν (Κινέζων  μεταναστών στην Μαλαισία), των οποίων τα κληροδοτήματα εξακολουθούν να είναι ορατά στην αρχιτεκτονική και την κουζίνα του Πενάνγκ.

 Φθάσαμε μεσημέρι στην πόλη υπό βροχή. 

Τακτοποιηθήκαμε στο κεντρικό, αποικιακού ρυθμού, ξενοδοχείο μας και αφού σταμάτησε η βροχή κάναμε την πρώτη γνωριμία με την πόλη. 

 Αν στο μέλλον όλα τα υπέροχα κτίρια αυτής της πόλης ανακαινιστούν, θα πρόκειται για μια από τις ωραιότερες πόλεις στην Ασία!

Ξεκινήσαμε από την Little India, 


είδαμε το πανέμορφο κτίριο της Πυροσβεστικής 


και καταλήξαμε στην περιοχή του πλωτού χωριού, τα clan jetties, την πιο ιστορική περιοχή της πόλης.

 Κτίρια- οικογενειακά σπίτια Κινέζων μεταναστών, που ήλθαν στην χώρα κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, κατασκευασμένα πάνω σε ξύλινους πασσάλους, που χρησιμοποιούνταν για την φόρτωση και εκφόρτωση διαφόρων προϊόντων (καυσόξυλων, κάρβουνου κλπ).

Είναι συνολικά έξι, με πιο γνωστα τα Chew Jetty, Yeoh Jetty, Lim Jetty και αν και  εξακολουθούν να κατοικούνται από τους απογόνους των πρώτων μεταναστών, καλοδέχονται τους τουρίστες. 







Την επόμενη μέρα αρχίσαμε με την πολύχρωμη αγορά Chowrasta. 


Συνεχίσαμε με την Μπλε Έπαυλη, την Cheong Fatt Tze Mansion, κτίριο προστατευόμενο από την UNESCO, κτισμένο από τον Cheong Ho, που σήμερα είναι boutique hotel και μουσείο. Ονομάζεται έτσι λόγω του μπλε χρώματος των εξωτερικών τοίχων και των διακοσμήσεων, λαμπρό δείγμα μίξης ασιατικής και ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. 


Τα κυβερνητικά κτίρια City Hall και City Town, κτισμένα από τους Βρετανούς, που ξεχωρίζουν για την αποικιακή τους αρχιτεκτονική και παρέχουν όμορφη θέα προς την πόλη και την θάλασσα. 
Κοντά τους και η Padang Kota Lama (Esplanade). 


Σειρά είχε η Πράσινη Έπαυλη Pinang Peranakan Mansion. Οι Peranakan, όπως ονόμαζαν τους Κινέζους που μετανάστευσαν στην Μαλαισία τον 16ο αιώνα, ανέπτυξαν με τον καιρό την δική τους κουλτούρα, κουζίνα και διάλεκτο. Η κομψή έπαυλη  είναι ένα παράθυρο προς αυτόν τον κόσμο. 


Ακολούθησε το διασκεδαστικό Wonder Food Museum, με τεράστια ομοιώματα φαγητών. 








Και καταλήξαμε και πάλι στα αγαπημένα μας jetties. 




Οι βόλτες στην πόλη είναι σκέτη απόλαυση. Πετάξαμε για λίγο τον χάρτη και κλείσαμε το gps...

Υπέροχα χρωματιστά κτίρια, πολύχρωμα ή κατάλευκα, ατμοσφαιρικά μικρά εστιατόρια και μπαρ, στοές και καταπληκτική street art. 

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν ένας Λιθουανός ζωγράφος φιλοτέχνησε έξι μεγάλες τοιχογραφίες, που στην συνέχεια ακολουθήθηκαν από πολλές άλλες. 

























Πολύ όμορφο και το Khoo Kongshi, το μεγαλύτερο clan στην πολη, δηλαδή οικογενειακό σπίτι Κινέζων μεταναστών, κυρίως συνεταίρων, που συγκατοικούσαν και ασκούσαν εκεί την επαγγελματική τους δραστηριότητα, που έχει ηλικία 650 χρόνων και σήμερα στεγάζει θέατρο, ναό, κλπ. 

Ενδιαφέρον έχει και η Carnavon street, με την πολύβουη αγορά της και το Sri Mariamman Temple, ο παλιότερος ινδουιστικός ναός στην πόλη. 

Δεν είδαμε το Snake Temple, το Penang Floating Mosque, λόγω μεγάλης απόστασης από το κέντρο, όπως και το Habitat Penang Hill και το γειτονικό Kek Lok Si, έναν από τους μεγαλύτερους βουδιστικούς ναούς στην Ασία. 

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ 

 Επόμενος σταθμός η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη  της χώρας, με πληθυσμό 2.000.000  κατοίκους, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. 

 Φθάσαμε μεσημέρι στο πολύ κεντρικό ξενοδοχείο μας , 

από το οποίο είχαμε την θέα των περίφημων πύργων Πετρόνας, όπου και κατευθυνθήκαμε. 

Είναι το ψηλότερο δίδυμο κτίριο στον κόσμο. Με 88 ορόφους, κτισμένο σε μεταμοντέρνο στυλ, με ισλαμικά στοιχεία. Οι δύο πύργοι ενώνονται στους 41ο και 42ο ορόφους με γέφυρα, που εκτός από την καταπληκτική θέα που παρέχει στους επισκέπτες, παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της στατικότητας του κτιρίου. 





Οι κάτω όροφοι των πύργων καταλαμβάνονται  από το πολυτελές εμπορικό κέντρο SURIA KLCC, που στεγάζει 300 καταστήματα, γκαλερί, επιστημονικό κέντρο, φιλαρμονική. 

Στην περιοχή βρίσκεται και το KLCC PARK, μεγάλο αστικό πάρκο, με 2.000 φοινικόδεντρα και άλλα φυτά, με γλυπτά και μεγάλη λίμνη με συντριβάνια, πολύ εντυπωσιακά το βράδυ, όπου γίνεται σόου με μουσική. 

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε την περιήγηση μας από το Central Market, art deco κτίριο του 19ου αιώνα, μεγάλη αγορά με σουβενίρ και χειροτεχνήματα. 


Συνεχίσαμε με το νέο φωτογενές σημείο της πόλης, το Kolam Biru (Blue Pool) - River of life, όπου συναντώνται οι ποταμοί Klang και Gombak. Στην περιοχή βρίσκεται και το τζαμί Masjid Jamek Mosque.



Σειρα είχε η πλατεία Dataran Merdeka, που περιβάλλεται από σπουδαία αποικιακα κτίρια. Δεσπόζει το αραβικού στυλ κτίριο Sultan Abdul Samad, που στεγάζει το Υπουργείο Πληροφοριών, Επικοινωνίας και Κουλτούρας. Δίπλα του το City Gallery και το National Textil Museum. 




Ακολούθησε ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης, με στοιχεία αρχιτεκτονικής Mughal, που ολοκληρώθηκε το 1910 και λειτουργούσε ως ο κεντρικός σταθμός της πόλης, μέχρι το 2001, οπότε τον αντικατέστησε ο υπερσύγχρονος KL Sentral. Στον σταθμό στεγάζεται και μικρό μουσείο σιδηροδρόμου. 

Απέναντι του βρίσκεται το εντυπωσιακό Railway Administration Building, και αυτό με στοιχεία αρχιτεκτονικής Mughal, που ολοκληρώθηκε το 1917, βομβαρδίστηκε κατά τον Β' Π. Π. και υπέστη ζημιές από πυρκαγιά το 1968.

Κοντά τους και τα κατάλευκο, πολυτελές Hotel Majestic, κτίσμα art deco, που ολοκληρώθηκε το 1935. 

Μετά από μεγάλη διαδρομή επισκεφθήκαμε το Bird Park, το μεγαλύτερο καλυμένο πάρκο πουλιών  στον κόσμο, που φιλοξενεί 2.000 πουλιά, το 90% των οποίων προέρχονται από την χώρα και το υπόλοιπο 10% από την Τανζανία και την Ευρώπη. Τα πουλιά ζουν εκεί ελεύθερα, αφού περιορίζονται μόνον από δίκτυα σε μεγάλο ύψος. 







Καταλήξαμε για φαγητό και βόλτες στην πολύχρωμη Chinatown, με πιο γνωστή την οδό Petaling. Kαλύπτεται από πράσινη οροφή, που την προστατεύει από την βροχή και τον αέρα. 





 Πριν φθάσουμε στο ξενοδοχείο είδαμε την κοντινή και πολύ εντυπωσιακή Saloma Bridge, με ιδιαίτερο σχεδιασμό και άπλετη θέα προς το σύγχρονο τμήμα της πόλης. 






Το βράδυ φάγαμε σε εστιατόριο του αχανούς food court του Suria KLCC. 

Στην KL χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά ταξί, μπορείτε όμως να εκδώσετε το KL pass. 

Η καλύτερη θέα της πόλης είναι από το ξενοδοχείο Uper View Regalia. 

Δείτε επίσης την λίμνη Titiwangsa Lake Garden, με ωραία θέα του αστικού τοπίου, το ναό Sri Mahamariamman, το Royal Palace Istana Negara, που στεγάζει τον μονάρχης της χώρας, τον πανύψηλο 421 μέτρων πύργο Menara KL, που δεσπόζει στην πόλη, τους Perdana Botanical Gardens, την περιοχή Bukit Bintang, εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, το  National Museum, τον ναό Theo Hou, το KL Forest Eco Park, το τέμενος Wilayah, με μαλαισιανά και οθωμανικά στοιχεία, κατά τα πρότυπα του Μπλε Τζαμιού της Κωνσταντινούπολης. 

 Την Τρίτη και τελευταία μας ημέρα στην πόλη επισκεφθήκαμε τα σπήλαια Batu, ένα από τα πιο  σημαντικά αξιοθέατα της χώρας και τόπος προσκυνήματος των ινδουιστών. Απέχουν μόνο 13 χλμ από την πόλη. Μπροστά τους βρίσκεται ένα, ύψους 43 μέτρων, εντυπωσιακό άγαλμα του Murugan, το ψηλότερο του είδους του στον κόσμο. 

 Τα 272 πολύχρωμα σκαλοπάτια οδηγούν στην μεγαλύτερη σπηλιά Cathedral, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και ινδουιστικούς ναούς, την οποία προτιμά η πλειοψηφία των επισκεπτών. Σημαντική και η Dark Cave, στην βάση των σκαλιών, η οποία είναι συχνά κλειστή. 











🌏🌏

Προτάσεις για ξενοδοχεία 

Στην Georgetown: 

Areca Hotel, 4*


Στην Kuala Lumpur:  

Hotel Maya, 5*



Η συνέχεια στην Σιγκαπούρη......


Δεν υπάρχουν σχόλια: