Ξυπνήσαμε πολύ νωρίς. Είχαμε ραντεβού στις 7 στο γειτονικό Pentahotel για την ολοήμερη εξόρμηση στο Σινικό Τείχος και στους τύμβους της δυναστείας Ming.
Η σημερινή ημέρα θα ήταν αυτό που λένε οι βρεττανοί, piece of cake!
Κάποιες φορές στα ταξίδια μας "κυλάμε" στην "ντροπιαστική" για εμάς "ευκολία" του τοπικού πρακτορείου, όταν έχουμε κουραστεί ή όταν το αξιοθέατο είναι μακρυά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε και τις δύο δικαιολογίες!
Πολλά πρακτορεία στο Πεκίνο παρέχουν μονοήμερες ξεναγήσεις, αλλά και πακέτα περισσότερων ημερών, όλα ίδιας περίπου τιμής και παροχών. Σε κάθε επίσκεψη αξιοθέατου, συνήθως αντιστοιχεί και μια επίσκεψη κρατικού καταστήματος, για προφανείς λόγους. Το ίδιο συμβαίνει υποχρεωτικά (?) και για τις ξεναγήσεις των γκρουπς εκτός Κίνας. Υπάρχουν και κάποια τοπικά πρακτορεία που παρέχουν ξεναγήσεις χωρίς αναγκαστικές στάσεις για ψώνια, όμως η τιμή είναι υψηλότερη!
Mπροστά από το ξενοδοχείο, που ήταν το σημείο συνάντησης με τον αρχηγό της εκδρομής, βρήκαμε ένα γκρουπ Κυπρίων. Ενθουσιάστηκαν όταν τους ενημερώσαμε σχετικά με την VPN εφαρμογή για να αποκτήσουν πρόσβαση στα απαγορευμένα στην Κίνα, facebook, google, κλπ. Η Κίνα έχει μεθύσει, εδώ και καιρό, με το γλυκό κρασί του δυτικού καπιταλισμού, αλλά δεν έχει ξεχάσει και εντελώς το παρελθόν της...
Στο μικρό λεωφορείο, άνθρωποι από διάφορα (όπως ήταν αναμενόμενο) σημεία του πλανήτη. Ένας μηχανικός από το Νεπάλ με τη σύζυγό του, ένας Πακιστανός γιατρός με την οικογένεια του, δύο οικογένειες από την Σικελία, δύο αδέλφια, φοιτητές από την Γαλλία, με την Λιθουανή φίλη τους κ εμείς.
Πρώτη στάση, Ming Tombs.
Στους πρόποδες του βουνού Tianshou, 50 χλμ. μακρυά από το Πεκίνο, δέκα τρία συνολικά μαυσωλεία της δυναστείας Ming, από τα οποία είναι ανοικτά για το κοινό μόνο τα τρία και η ιερή οδός. Στο τέλος της, το καλύτερα συντηρημένο και μεγαλύτερο μαυσωλείο, Changling Tomb, του τρίτου αυτοκράτορα της δυναστείας, Zhudi.
Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη σε jade gallery, για αγορές, που δεν έγιναν από κανένα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πωλητών! Ωστόσο η επίσκεψη είχε ενδιαφέρον, μια και τα εκθέματα ήταν όμορφα και κάποια (ιδίως τα μεγάλου μεγέθους) και εντυπωσιακά.
Mας περίμενε γεύμα (στις 11 το πρωί!) στο εστιατόριο της gallery. Τα φαγητά γευστικότατα. Αν και πολύ νωρίς, τα τίμησα δεόντως, μια και τρελαίνομαι για εξωτικές, γλυκόξινες γεύσεις.
Ένας από την παρέα των Σικελών, μας προέτρεψε να βγούμε από το ευρώ, πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι οι φτωχοί νότιοι, κατά την άποψη του, ο Νεπαλέζος μηχανικός μας έδωσε την επαγγελματική του κάρτα και μας προσκάλεσε στο Νεπάλ, ο εικοσάχρονος και ευφυέστατος, Γάλλος φοιτητής νομικής, ο Ηugo, που δούλευε το περασμένο καλοκαίρι στην Κίνα, μας μίλησε για μια Ευρώπη που δεν τον εκπροσωπεί πλέον, μια και οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην του, ωστόσο στην Κίνα αισθάνθηκε περισσότερο Ευρωπαίος απ' οπουδήποτε αλλού, πολύ κοντά στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αν κ έχουμε διαφορετικές γλώσσες, κουλτούρα, θρησκεία.
Επόμενη στάση το Σινικό Τείχος, ένα από τα μεγαλειώδη αξιοθέατα του κόσμου. Εβδομήντα περίπου χλμ. από το Πεκίνο, απλώνεται σαν ένα τεράστιο φίδι πάνω στο βουνό, ένα μοναδικό πραγματικά θέαμα!
Υπάρχουν αρκετά σημεία πρόσβασης, τουριστικά και μη. Το πιο τουριστικό, αλλά και αυτό που θεωρείται ότι έχει την καλύτερη θέαση του τείχους, το Badaling.
Ο αρχηγός μας έδωσε τα εισιτήρια και ανεβήκαμε στο τελεφερίκ. Εκπληκτική η θέα, παρά το νέφος. Κατεβήκαμε και εν μέσω αλαλαζόντων και ομπρελο-φέροντων Κινέζων, αρχίσαμε την ανάβαση.
Η σοβαρή Κινέζα δεν πάει πουθενά χωρίς την ομπρέλα της.
Ήλιος (σπάνιο είδος, λόγω νέφους): ομπρέλα. βροχή: ομπρέλα, συννεφιά: ομπρέλα.
Επίσης καπέλο, γυαλιά ηλίου, γάντια, όλα απαραίτητα, βρέξει, χιονίσει! Και βεβαια must και η νοσοκομειακή μάσκα για την προστασία από τους ιούς, σε διάφορα χρωματα και με trendy σχέδια!!
Την πρώτη ημέρα είδαμε και κάτι που μας τρέλανε! Όσοι κυκλοφορούν με μηχανάκια, ποδήλατα, κλπ, φοράνε για επιπλέον προστασία από τον ήλιο μια μουσαμαδένια ποδιά με ενσωματωμένα γάντια, σαν αυτά της κουζίνας!
Επειδή οι περισσότερες Κινέζες είναι και κοντές, κοντεύουν με την ανοικτή ομπρέλα να σου βγάλουν το μάτι, αλλά δεν φαινεται να τις απασχολεί το θέμα. Η επαφή με τον διπλανό και το σμπρώξιμο δεν είναι καθόλου ταμπού και η έννοια του ιδιωτικού χώρου ανύπαρκτη σ' αυτή την τεράστιας έκτασης χώρα, που όμως δεν παρέχει παρά ελάχιστα τετραγωνικά στον καθένα από τα δισεκατομμύρια, βασανισμένους από την πολυκοσμία, κατοίκους της! Επίσης εξαιρετικό ...έθιμο είναι το άνευ δισταγμού και ντροπής, εν ψυχρώ ...φτύσιμο! Προσοχή μην βρεθείτε κάτω από διασταυρούμενα πυρά!!
Πατείς με πατώσε, λοιπόν και στο τείχος. Εξαιρετικά ανηφορική η ανάβαση και σε κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι όση προσπάθεια και αν κατέβαλα, δεν ανέβαινα ούτε μισό μέτρο.
Η πρώτη σταγόνα ήταν το σύνθημα να ανοίξουν ΟΛΕΣ οι ομπρέλες. ΄Ενα πολύχρωμο κύμα από ομπρέλες άρχισε να κατεβαίνει βιαστικά προς τον σταθμό των τελεφερίκ. Μαζί και εμείς, με τα απαραίτητα αδιάβροχα μας.
Στάση για φωτογραφίες στο εντυπωσιακό Bird's Nest, το εθνικό στάδιο του Πεκίνου, που οφείλει το όνομα του στην αρχιτεκτονική του και κατασκευάστηκε στο ολυμπιακό πάρκο του Πεκίνου για τις ανάγκες των ολυμπιακών αγώνων του 2008.
Τελευταία στάση ένα από τα εκατοντάδες πάρκα του Πεκίνου. Σ' ένα τειοπωτείο, μέσα στο πάρκο, θα παρακολουθούσαμε την ιεροτελεστία της ετοιμασίας του τσαγιού. Δοκιμάσαμε πολλά είδη τσαγιού, πιο πολύ ενθουσιάστηκα με αυτά που είχαν φρουτώδη γεύση. Οι ποικιλίες τσαγιού, υπερτιμημένες. Και πάλι κανένας δεν ψώνισε (δεν ξέρω αν έφταιγε που οι περισσότεροι είμαστε Ευρωπαίοι!).
Η Κινέζα εκνευρισμένη μάζεψε τα πολλά μικρά φλυτζανάκια της με τόσα νεύρα, που κόντεψε να τα σπάσει!
Και έτσι αργά το απόγευμα, η μικρή παρέα αποχαιρετήθηκε, ανταλλάχθηκαν e-mails, profils στο facebook, δόθηκαν υποσχέσεις, όπως γινεται σ' αυτές τις περιπτώσεις... Σε λίγες ημέρες θα σκορπιζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα..
Στην διαδρομή προς την οικοδομή μας, περάσαμε και από τον κεντρικό Σ.Σ.
Ο υπάλληλος στο γκισέ, που απευθύνθηκαμε την πρώτη μας ημέρα στο Πεκίνο, είχε εξαργυρώσει τα εισιτήρια μόνο από την πρώτη σελίδα των vouchers, όπως διαπίστωσα στην συνέχεια, έτσι πήγαμε να παραλάβουμε και τα υπόλοιπα εισιτήρια. Αυτό το έκανε γιατί τα εισιτήρια της πρώτης σελίδας αφορούσαν αναχώρηση από τον ίδιο τον σταθμό που τα εξέδωσε, δηλαδή από το Πεκίνο και γι' αυτό δεν οφειλόταν προμήθεια, ενω για τις άλλες, τις εκτός Πεκίνου αναχωρήσεις, οφειλόταν μια μικρή προμήθεια σε τοπικό όμως νόμισμα, που δεν είχαμε την πρώτη ημέρα.
Γυρίσαμε στο ωραίο μας διαμέρισμα και ξεκινήσαμε για την εθιμοτυπική μας επίσκεψη στο απέναντι mall. Δεν προλάβαμε να βγούμε στο πεζοδρόμιο και μια νέα, πιο δυνατή αυτή τη φορά, τροπική βροχή, μας έκανε μούσκεμα. Κάναμε τα ψώνια μας γρήγορα. Γελώντας και τσαλαβουτώντας στα νερά και κάτω από αστραπές και βροντές επιστρέψαμε στην οικοδομή μας.
Ευχαριστημένοι, πέσαμε για ύπνο, ενώ η βροχή μας νανούριζε...
Για πληροφορίες για τα Ming tombs
https://www.travelchinaguide.com/attraction/beijing/ming_tomb.htm
Για το Σινικό τεύχος
https://www.travelchinaguide.com/china_great_wall/scene/beijing/
Πρακτορείο για ολοήμερες εκδρομές στο Πεκίνο. www.chinatournet.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου