ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΗ, ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ και άλλα πολλά.Ημέρες 1η και 2η, Βελιγράδι, Zemun και Τεργέστη


   Μια και είχαμε διανυκτερεύσει πολλές φορές στο κέντρο, επιλέξαμε  για την πρώτη στάση του ταξιδιού  μας το παραδουνάβιο Zemun, έναν από τους 17 δήμους του Βελιγραδίου, για να απολαύσουμε μια άλλη όψη του.
 Το Zemun, άλλοτε σύνορο μεταξύ της οθωμανικής και αυστριακής αυτοκρατορίας,  ενσωματώθηκε στην σερβική πρωτεύουσα το 1934.

   Το διαμέρισμα μας, δίχωρο, ευχάριστο, όμορφα διακοσμημένο, με όλες τις ανέσεις και επιπλέον, με χώρο στάθμευσης, σε εξαιρετική τιμή για τις παροχές του.

    Τακτοποιηθήκαμε και αφού περπατήσαμε σε ήσυχα  γραφικά δρομάκια, με χαμηλά σπίτια, καταλήξαμε στις όχθες του Δούναβη. Τοπικές μελωδίες  ξεχύνονταν από τα  χαριτωμένα μπαρ και εστιατόρια και η θέα της φωτισμένης παλιάς πόλης απλωνόταν  ακριβώς απέναντι μας.
   Το καλοκαίρι η ενέργεια της πόλης μεταφέρεται από το κέντρο στην ακτή. Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Σερβίας, ειδικά αυτά με τα θαλασσινά, βρίσκονται εδώ.
     Η πιο όμορφη θέα είναι από το λόφο Gordos.

photo by www.TT.GROUP.net

 Κάναμε μια μικρή βόλτα και απόλυτα ευχαριστημένοι από την εναλλακτική επιλογή διαμονής μας, επιστρέψαμε στο διαμέρισμα μας για να ξεκουραστούμε.

  Την άλλη ημέρα μας περίμενε η αγαπημένη μας Ιταλία.

   626 χιλιόμετρα μας χώριζαν από την Τεργέστη. Φθάσαμε  το απόγευμα. Το διαμέρισμα μας, σε μεσαιωνικό κτίριο, βρισκόταν σε μικροσκοπικό πεζόδρομο μέσα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, γι' αυτό το GPS του αυτοκινήτου μας δυσκολευόταν να το εντοπίσει. Τηλεφωνήσαμε στον ιδιοκτήτη που κατέφθασε να μας συναντήσει.

  Το διαμέρισμα, σε σοφίτα, πανέμορφο και εξυπηρετικό,  λίγα μόνο βήματα από την διάσημη Piazza dell΄ Unita d ΄Italia.

  Η ιστορία της  Τεργέστης (υπήρξε τρεις φορές υπό γαλλική κατοχή, στην συνέχεια τμήμα της Αυστρουγγαρίας και για λίγο υπό γιουγκοσλαβική κυριαρχία, για ν΄αποδοθεί τελικά στην Ιταλία το 1954) αντανακλάται σ΄  ένα συναρπαστικό μείγμα λαών,  γλωσσών,  κουζινών και αρχιτεκτονικών ρυθμών.


  Αφού ξεκουραστήκαμε για λίγο, βγήκαμε να εξερευνήσουμε την πόλη. 
    Η μεγαλειώδης πλατεία, ατένιζε  ορθάνοικτη το λιμάνι. Ο  απογευματινός ήλιος έλουζε τα  επιβλητικά  κτίρια που την περιστοιχίζουν, ενώ η αύρα της ήρεμης θάλασσας δρόσιζε γλυκά την ζεστή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.




   Στην πλατεία θαυμάσαμε τα: Pallazzo  del Governo, Pallazzo of Lloyd Triestino, Pallazzo del Municipio, Theatro Verdi.


  Από το τέλος του μόλου Audace απολαύσαμε την καλύτερη θέα του λιμανιού και όλης της πόλης.



  Περπατήσαμε μέχρι το Canale Grande. Στις όχθες του, καφέ και εστιατόρια και στα νερά του, μικρά σκάφη.


  Εκεί βρίσκονται, στο τέλος του καναλιού,  η μεγαλύτερη εκκλησία της Τεργέστης Sant΄  Antonio, νεοκλασικού ρυθμού και η σερβική ορθόδοξη εκκλησία San Spiridione.


 Στην Τεργέστη μπορείτε επίσης να δείτε το κάστρο και τον καθεδρικό  di San Giusto (Castello di San Giusto, Cattedrale di San Giusto), τον φάρο della Vittoria και τα μουσεία,  Museo Civico Revoltella, Museo Civico di Storia Naturale και Museo del Mare.
   Σε μικρή απόσταση από την πόλη, το Castello Miramare.

Photo by Viaggi Low Cost

  Άλλη ατραξιόν της πόλης το Trieste Opicina Tramway, υβρίδιο μεταξύ τραμ και τελεφερίκ.

Photo by Italian ways

   Η ομορφιά των πόλεων και της εξοχής της Ιταλίας,  δεν παύει να μας αιχμαλωτίζει, όσες φορές και αν την επισκεπτόμαστε (και είναι δεκάδες οι φορές που την επισκεφθήκαμε μέχρι τώρα, αλλά δεν την χορταίνουμε!), θεωρώντας την πλέον πολύ οικείο και  αγαπημένο τόπο..

(η συνέχεια στο μεσαιωνικό Bergamo..)


 🏨Το κατάλυμα μας στο Βελιγράδι, Zemun (Residence Apartments 4 stars)
https://www.booking.com/hotel/rs/apartments-residence.el.html

 🏩Το κατάλυμα μας στην Τεργέστη (Piazza Grande City Residence)
https://www.booking.com/hotel/it/aqua-residence

  🌍Πληροφορίες για το Zemun
https://en.wikipedia.org/wiki/Zemun

  🌍Πληροφορίες για την Τεργέστη
https://www.planetware.com/tourist-attractions-/trieste-i-fvg-ti.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: